Ansamblul bisericii evanghelice fortificate


Categorie: Altele
Perioada: sec. XV - XVII
Importanta: A
Cod LMI: SB-II-a-A-12328
Adresa: Piaţa 1 Decembrie 1918 2
Localitate: sat BIERTAN; comuna BIERTAN
Judet: Sibiu
Regiune: Transilvania

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Ansamblul bisericii evanghelice fortificate Ansamblul bisericii evanghelice fortificate Ansamblul bisericii evanghelice fortificate Ansamblul bisericii evanghelice fortificate Ansamblul bisericii evanghelice fortificate Ansamblul bisericii evanghelice fortificate Ansamblul bisericii evanghelice fortificate Ansamblul bisericii evanghelice fortificate Ansamblul bisericii evanghelice fortificate Ansamblul bisericii evanghelice fortificate Ansamblul bisericii evanghelice fortificate Ansamblul bisericii evanghelice fortificate Ansamblul bisericii evanghelice fortificate Ansamblul bisericii evanghelice fortificate

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 24-Jul-2009

Biertan ocupa un loc de frunte printre satele cu biserici cetati deoarece a fost resedinta a unei episcopii sasesti pana in 1867.
Biserica actuala nu este partea cea mai veche a ansamblului de constructii. Ea a fost ridicata intre 1520-1522. Inaintea ei au existat alte ziduri, cam de pe la anul 1400, din care se mai pastreaza turnul-capela din fata usii de vest. Biserica este inconjurata de trei randuri de ziduri bine intarite, inalte si solide, in asa fel construite ca sa se ajute intre ele la nevoie. Incintele nu erau concentrice, in jurul colinei pe care se ridica biserica, colina inalta cam de 25 m deasupra satului, ci aveau intre ele legaturi prin drumuri cunoscute doar celor din cetate si greu de determinat pentru cei dinafara.
Prima incinta, cu ziduri de aproape 12 m, se baza mai ales pe puterea turnurilor si bastioanelor sale, care totusi au fost ocupate si in parte distruse de curuti, in 1704, asa incat din sapte cate erau, n-au mai ramas decat trei. Turnul din vest face legatura cu incinta a doua, dotata cu largi guri orizontale pentru lansarea proiectilelor grele.
La exterior biserica are trei portaluri scuptate, doua din vremea renasterii si unul gotic. Fatada vestica prezinta in colturi, doua turnulete rotunde, care prin scari circulare duc in pod, sub acoperis.
Biserica este construita in stilul gotic tarziu, boltita cu o retea de nervuri, fara chei de bolta. Navele sunt separate intre ele prin stalpi in opt muchii. Ferestrele au sus ornamente gotice, sculptate in piatra.
Altarul cu cele douazeci si opt de panouri cu picturi in lemn, ocupa tot fondul corului. Altarul fost executat inaintea bisericii, in 1515, exceptand Rastignirea sculptata, in partea de mijloc, care intruneste caracterele sfarsitului secolului al XV-lea.
In lapidariul bisericii sunt mai multe lespezi de mormant, unele dintre el executate in secolul al XVII-lea de sculptorul ardelean Elias Nicolai, unul din membrii corporatiei "Zidarii sibieni".
(dupa "Bisericile Cetati ale sasilor din Ardeal" de G. Oprescu - 1957)